Do Prešovskej detskej univerzity sa zapísalo v tomto roku 180 detí

11.07.2011 Prešov

Prešov 11. júla (TASR) - Slávnostnou imatrikuláciou malých študentov sa dnes začal 4.ročník Prešovskej detskej univerzity (PDU). Dovedna 180 detí na pôde Prešovskej univerzity v Prešove (PU) absolvuje päťdňové prázdninové vzdelávanie.

Rektor PU René Matlovič, ktorý dnes osobne privítal deti na akademickej pôde, sa teší z vysokého záujmu o detskú univerzitu.

\"Je to podujatie, ktoré má veľký ohlas a naozaj záujem vysoko prevyšuje kapacitné možnosti PU. Tento ročník bude v znamení umenia. Myslím si, že takéto podujatia majú veľký význam, lebo už v rannom detskom veku sa buduje vzťah k tvorivosti a k štúdiu,\" konštatoval rektor. Doplnil, že v budúcom roku sa budú zaoberať aj možnosťou ako rozšíriť v lete rady malých študentov, lebo záujem skutočne narastá.

Prázdninovú vysokú školu pre deti od 7 do 14 rokov organizuje Centrum celoživotného a kompetenčného vzdelávania PU v spolupráci s Kabinetom výskumu detskej reči a kultúry Pedagogickej fakulty a ostatnými fakultami.

\"Prihlásia som syna, lebo viem, že ten týždeň bude veľmi hodnotný. Niektoré veci si zapamätá, niektoré sa dostanú do podvedomia a verím, že ho to nejakým spôsobom pozitívne ovplyvní,\" povedala pre TASR mamička malého Tomáša z Košíc.

Koordinátorka projektu Adela Mitrová konštatovala, že aj keď sú prázdniny, titul na PDU sa neudeľuje zdarma, ale študenti si ho musia zaslúžiť. Všetko čo k tomu budú potrebovať, im zábavnou a atraktívnou formou priblížia skutoční odborníci.

Doplnila, že pedagógovia im napríklad povedia, ako vznikajú rozprávky alebo odkiaľ sa vzala hudba, kto namaľoval prvý obraz, prečo si ľudia skrášľujú obydlia alebo ako vzniká umenie pohyblivých obrázkov.

Deti sa stretnú so známymi osobnosťami, ako sú spisovatelia Jana Bodnárová, Ján, Marián a Peter Milčákovci, Peter Karpinský, architekt Karol Gregor, výtvarník Erik Križovenský, ale aj so študentmi réžie.

\"Dnes majú deti hudobnú interaktívnu prednášku s Martinom Husovským zo skupiny Komajota. V priebehu týždňa sa dozvedia niečo o originálnych postupoch umeleckého viazania kníh, budú sa hrať na archeológov a predstavíme im zaujímavosti z architektúry,\" priblížila Mitrová.

Štúdium vyvrcholí v piatok slávnostnými promóciami a odovzdávaním diplomov. Ak deti úspešne absolvujú predpísané prednášky a semináre, budú im udelené tituly bakalárček, respektíve magisterček.
 

Vyberte región

mark